SINKÓ ISTVÁN:

Kiállítás belso töredékekkel

Milyen üzenetet hordoz egy üzenet? Milyen üzenet hordoz üzenetet? Milyen az, ha beépül a rettenet egy vakfoltba? A semmi ágán már ülni sem kell, hisz elveszett a Tér, a Minden. Szucs Attila beüzent némi töredékkel. Azt üzente, hogy elfogyott... Körülöttünk a jelentésvilág, meg kell hát látnunk a nem jelenség tartományait. Itt van például ez a vacak kis képeslap. Szép, hiszen tudjuk, minden gyerek giccses képekben éli meg a szépet eloször, s ha számunka már elfogyott a képvilág, a giccs és a semmi között egyensúlyozva a fal felé menekülünk. Abba építjük bele szerencsétlenül üressé bizonytalanodott kicsiny képecskéinket.
Homály fedi a tereket, párák borítanak be mindent, a sápadt mufény vilgánál irt muvirág képeslapok díszlenék az elbontott életterek szobafal torzóin.
Szucs torzókhoz menekül (ballag?). Picit pornó már csak a pornónk is (a Világpornó Lewinsky-Clinton Internetben élvezheto) a felragasztott álvilág pedig pszeudó természetnek is szegényes.
Ennyi töredékesen az Illárium Galériabeli két nagyobb és négy kisméretu kép belvilága (értelmezési töredék).
A Szobabelso puha formával ezt a semmilyenséget nagyméltósággal — egyszeruen és képszeruen — súgározza vissza. Szucs egyik festoi trükkje a neonizált, ionizált, kvarclámpafényszeru tér selymes sejtelmessége. Ez a méhlepényszeru és ajtó-képszeru vizszintes-függoleges formatalálkozás meglehetosen kietlen, mégis lebegtetett állapota felizzik a belso fényekben.
A Szingularitáson pihenok kvázi színes negatív színvilága egy harmadik világháborús sci-fi mozi kietlenségét, léttelen életélménnyé idézi. A két nagy festmény mellett a kisméretu munkák csupán jelzések, a vaskos, szinte felvakolt monokróm festékrétegben beleapplikált fotócskák a felület sérülései, a dekollázs minden lehangoló elemét tartalmazzák. A sivárság itt tételesen (nem áttételesen) érzékelheto. Milyen felbomló, alulértékelt milio az, amelybol ezek a töredékek fakadnak?
Szucs Attila festészeti munkásságának ez a stációja a kereszttel való vonuláshoz hasonlatos. Egy állomás a bejárandó úton, semmi különös történés, mégis hangsúlyos. Nehéz a töredékvilág keresztje.

Szucs Attila új muvei az Illárium Galériában láthatók 1998. október 24.-ig.