Élő lelkek a padláson
Népszabadság • Pais Horváth Szilvi • 2005. június 13.

Szombathely belvárosának toszomszédságában az Irokéz padlásgalériája esetlegességei ellenére is már többször bizonyított. Galériaként pár éve debütált, akkor a kortárs képzomuvészetért rajongó Irokéz-tulajdonosok, Pados Gábor és Pajor Zsolt saját magángyujteményükkel rukkoltak elo. A galéria a tulajdonosok szívügye. Szombathelyen kortársakat bemutató idoszakos kiállítóhelyet szezonálisan (futheto helyiségek nélkül) nyitni ugyanis csak hobbiból vagy eltökéltségbol lehet, üzleti számítás kizárva. Ezúttal Szucs Attila, a friss Munkácsy-díjas muvész mutatkozik be itt.

Az 1967-ben született festo generációjának és a mai magyar piktúrának egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja, akinek figurális festményei számos külföldi és hazai múzeumban, magángyujteményben megtalálhatók. A most kiállított közel negyven vászon az elmúlt évek munkája, témájukat egytol egyig a média világából, képeslapokból, magazinokból, filmekbol és a televízióból merítik. A radikálisan átdolgozott képeken napsugarak helyett UV-sugárzás alatt fekvo napozók, környezet nélküli ház, a száguldó autók fényében az úttesten álló ozbak, gyermek nélküli, kihalt játszótér tunik fel. Szereploi között a XX. század történelmének alakjai és meghatározó figurái, mint a híres tudós, Nikola Tesla vagy a némafilmek burleszksztárja, Buster Keaton is felismerhetoek. Szucs Attila élo lelkei a Thököly utca 36-os számú házának padlásán június 24-ig, hétköznapokon 14.00-18.00 között láthatók.

A szezon az Irokézben július 16-án a Bartók Fesztivál keretében fiatal képzomuvészek kiállításával folytatódik. A kortárs zenei programsorozat ideje alatt a helyszínen Dresch-koncert és multimédiás performance is lesz. Augusztusra gyermekprogramokat, gyerekrajzpályázatot és kiállítást is terveznek.