PROPER HAND POSITION

Helyes kéztartás

megnyitó: 2010. május 15-én 17 órára
helyszín: az egri Templom Galéria (3300 Eger Trinitárius út 5.)

Mindig nagy kihívás egy funkcióját váltott épületben, különösen egy valamikori katolikus templomban képzőművészeti kiállítást rendezni. Nem változtat ezen az sem, hogy a templom ténylegesen soha nem fogadott híveket; a történelem különös fordulata úgy hozta, hogy a felszentelése elmaradt. A tér, az architektúra adott, az építészeti struktúra meghatározza a nézőnek az épülethez való viszonyát, annak összes konnotációjával együtt.

A kiállításra összegyűjtött munkáimmal / egy közel tíz évre visszatekintő összeállítással / a hit / és hangsúlyozottan nem a vallás/ lehetőségét vizsgálom. A festő, mint minden ember a munkája során immanens tapasztalatként éli meg a hitet. Az elsődleges kihívás ennek a hitnek az explicitté tétele során az illusztráció, vagy propaganda elkerülése. A festészeti nyelvre való fókuszálás, illetve a festői médium önértékének a tiszteletben tartása /reményeim szerint/ helyes megközelítését adhatja ennek a kutatásnak.

Proper hand position

Opening: may 15. 2010., 17h.

Contemporary art Gallery Eger ( Hungary)
3300 Eger Trinitárius street 5.
www.ekmk.eu


It is a challenge to organize an exhibition in a building that was originally designed to be a catholic church. Even though the church has never been consecrated, as a strange twist in history never allowed that to happen, the architecture, the enterior with all its connotation still determines our realtion to the space.

I selected works from the past 10 years, and through them I examine the possibilities of beliefs, not organized religion, but personal faith and conviction. The painter, like most other men, experiences faith during creation. The primary challenge then is to reveal this experience in the artwork, to avoid propagandistic illustration. When I work, I attempt to focus solely on the medium of painting, not on theory but on practice itself, as in my conviction that is the only proper approach in this eternal search.

Szűcs Attila

Please, click the image below to start the virtual tour.