TOP 10

TOP 10 PDF

TOP 10 CONTEMPORARY ARTISTS / ANNOUNCEMENT AND PARTY• on facebook

kult.hu, 2015.09.17-i adás - 2015.09.20 22:55

RTL-KLUB 2015.06.12

Az Edge Communications, az Art Market Budapest, az Artkartell és az Artist zártkörű fogadásán 2015. június 11-én a budapesti Brody Studio-ban elsőként mutatták be a Magyarország Kortárs Képzőművészek TOP 10-be választott kortárs képzőművészeit és a kortárs képzőművészek TOP 10 című magazint.

Ledényi Attila, az Art Market Budapest és az Edge Communications alapító igazgatója szerint itt sztárok vannak, akik a hazai képzőművészet leginkább meghatározó alkotói. Sikeres emberek, rendkívüli tehetséggel, ritka képességekkel megáldottak, képzettek, felkészültek, keményen dolgozók, tiszteletre méltó különleges nők és férfiak. Művészek, akiknek a neveit érdemes elkezdeni megjegyezni. Ledényi Attila leplezte le a Kortárs Képzőművészek TOP 10 magazin kinagyított és letakart fedőlapját (plakátját), amelyen abc sorrendben ott szerepelt a művészek neve.
A beérkezett szavazatok alapján napjaink legjelentősebbnek ítélt tíz hazai képzőművésze: Bak Imre, Bukta Imre, Csákány István, Csörgő Attila, Fehér László, Keserü Ilona, a Kis Varsó művészpáros, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila.

Fotó: Edge Communications

Az esemény előzménye, hogy az Edge Communications művészeti ügynökség, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárral, az Artkartell online művészeti magazinnal együttműködve 2015 tavaszán különleges programot hozott létre a legjelentősebbnek tekintett élő magyar kortárs képzőművészek kiválasztására. A kiválasztásban való részvételre meghatározó hazai képzőművészeti intézmények igazgatói, az Art Market Budapesten is bemutatkozott jelentős hazai kortárs galériák, a 2014. évi „Kortárs magángyűjtők TOP 10” szavazás alkalmával az első 50 közé sorolt magángyűjtők, a hazai művészeti sajtót képviselő főszerkesztők, valamint az Artkartell által kiválasztott kurátorok és művészettörténészek, összesen mintegy 130 személy kapott felkérést. Minden szakembernek tíz élő magyar képzőművész megnevezésére volt lehetősége.

A művészek kiválasztásának szempontjai között szerepelt az adott alkotó hazai és külföldi ismertsége, az életmű kiállítások és publikációk formájában való feldolgozottsága, a művész és alkotásainak jelentős nemzetközi művészeti bemutatókra (Velencei Biennále, Documenta, Manifesta, stb) történt meghívásai, hazai és külföldi köz- és magángyűjteményekben való reprezentáltsága, valamint a művésznek a pályatársakra, művészeti irányzatokra és korszakokra gyakorolt hatása.

Az EDGE Communications, Magyarország vezető művészeti menedzsment ügynöksége által alapított és kiadott, a műgyűjtéssel és kortárs képzőművészettel foglalkozó, széles körben terjesztett és olvasott, képekkel gazdagon illusztrált magazinsorozat – az Art Market Budapest, Kelet-Európa legnagyobb kortárs képzőművészeti vására és az Artkartell online magazin szakmai közreműködésével létrejövő 15. számában a hazai szakma által legjelentősebbnek ítélt 10 magyar képzőművészt mutatja be a közönségnek. Hasonlóan a 2014-ben „Kortárs magángyűjtők TOP 10” címmel megjelent lapszámhoz a mostani kiadvány célja az, hogy a széles közönség figyelmét a kortárs képzőművészetre irányítsa, illetve bemutassa a hazai művészek által végzett alkotómunka jelentőségét.

(Deák Csillag – Kölüs Lajos)

http://www.edge.hu

http://artmarketbudapest.hu

http://www.artkartell.hu

Fotó: Edge Communications