Új képek

SINKÓ ISTVÁN:

Kiállítás belső töredékekkel

Milyen üzenetet hordoz egy üzenet? Milyen üzenet hordoz üzenetet? Milyen az, ha beépül a rettenet egy vakfoltba? A semmi ágán már ülni sem kell, hisz elveszett a Tér, a Minden. Szűcs Attila beüzent némi töredékkel. Azt üzente, hogy elfogyott... Körülöttünk a jelentésvilág, meg kell hát látnunk a nem jelenség tartományait. Itt van például ez a vacak kis képeslap. Szép, hiszen tudjuk, minden gyerek giccses képekben éli meg a szépet először, s ha számunka már elfogyott a képvilág, a giccs és a semmi között egyensúlyozva a fal felé menekülünk. Abba építjük bele szerencsétlenül üressé bizonytalanodott kicsiny képecskéinket.
Homály fedi a tereket, párák borítanak be mindent, a sápadt műfény világánál írt művirág képeslapok díszlenek az elbontott életterek szobafal torzóin.
Szűcs torzókhoz menekül (ballag?). Picit pornó már csak a pornónk is (a Világpornó Lewinsky-Clinton Internetben élvezhető) a felragasztott álvilág pedig pszeudó természetnek is szegényes.
Ennyi töredékesen az Illárium Galériabeli két nagyobb és négy kisméretű kép belvilága (értelmezési töredék).
A Szobabelső puha formával ezt a semmilyenséget nagy méltósággal — egyszerűen és képszerűen — sugározza vissza. Szűcs egyik festői trükkje a neonizált, ionizált, kvarclámpafényszerű tér selymes sejtelmessége. Ez a méhlepényszerű és ajtó-képszerű vizszintes-függőleges formatalálkozás meglehetősen kietlen, mégis lebegtetett állapota felizzik a belső fényekben.
A Szingularitáson pihenők kvázi színes negatív színvilága egy harmadik világháborús sci-fi mozi kietlenségét, léttelen életélménnyé idézi. A két nagy festmény mellett a kisméretű munkák csupán jelzések, a vaskos, szinte felvakolt monokróm festékrétegben beleapplikált fotócskák a felület sérülései, a dekollázs minden lehangoló elemét tartalmazzák. A sivárság itt tételesen (nem áttételesen) érzékelhető. Milyen felbomló, alulértékelt miliő az, amelyből ezek a töredékek fakadnak?
Szűcs Attila festészeti munkásságának ez a stációja a kereszttel való vonuláshoz hasonlatos. Egy állomás a bejárandó úton, semmi különös történés, mégis hangsúlyos. Nehéz a töredékvilág keresztje.

Szűcs Attila új művei az Illárium Galériában láthatók 1998. október 24.-ig.

1998_Szűcs Attila Illarium Galéria leporelló merged.pdf