V=A x Ω

A SOROS ALAPÍTVÁNY KORTÁRS MŰVÉSZETI KÖZPONT ÉVES KIÁLLÍTÁSA

1994/CSÓK ISTVÁN KÉPTÁR, SZÉKESFEHÉRVÁR/1994. DECEMBER 3-1995. JANUÁR 29./

KIÁLLÍTÁSI KATALÓGUS.

SZERKESZTŐ
Szekeres Andrea
Szoboszlai János
FORDÍTÓ
Szekeres Andrea
FOTÓZTA
Kerekes Gábor
Sulyok Miklós
KAPCSOLÓDÓ SZEMÉLY
Kerekes Gábor
Kiss Péter
Dr. Máriás Béla
Révész László
Szűcs Attila

Kiadó: Szent István Király Múzeum

Kiadás helye: Székesfehérvár

Kiadás éve: 1995

Kötés típusa: Vászon

Oldalszám: 80 oldal

Sorozatcím:

Kötetszám:

Nyelv: Magyar

Méret: 30 cm x 22 cm

ISBN: 963-04-4883-1

Megjegyzés: Kiállítási katalógus. Angol nyelvű előszóval. További kapcsolódó személyek a műben. Színes fotókkal.

Ismertető: A Soros Alapítvány Kortárs Művészeti központ éves kiállítása 1994/Csók István Képtár, Székesfehérvár/1994. december 3-1995. január 29./Kiállítási katalógus. - „A bűn kifejezésére Dosztojevszkij két szót használ: itt a «greh», vagyis az erkölcsi értelemben vett bűnt kifejező szó szerepel, míg a regény címében a «presztuplenyije», amely etimológiaílag csak a törvények áthágását jelenti." (Bakcsi György vagy M. Nagy Miklós — lábjegyzet a Bűn és bűnhődés magyar kiadásához)

Egy információ, amely megváltoztatja a tárgyra irányuló percepciót. Jó példa erre, ha azt állítjuk egy könyvről, hogy lopott.

Hogy néz ki egy lopott könyv? Tulajdonképpen egészen olyan, mint egy vásárolt vagy egy ajándékba kapott.

Sok olyan embert ismerek, akinek van otthon lopott könyve. Az egyik barátom azt mondta, hogy ő elvből elutasítja a könyvtári lopást, nemcsak mint volt könyvtáros, hanem azért is, mert valaki más már nem tudja elolvasni. A másik barátom azt mondta, az Államtól lopni nem bűn. Hallottam egy bécsi színészről, akinek négyezer lopott könyve van otthon.

A huszonegy kiállított könyv közül nyolcat a riasztók elvén működő elektronika tesz láthatóvá. Ezek lopott könyvek. (Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak a személyeknek, akik rendelkezésemre bocsátották őket. Az ügyvédem hisz az ártatlanságukban).

A többi kötet kölcsönzött könyv. A két sorozat aránya a divina proportione, az isteni arány (Etienne Béothy javaslatára.)

A monokróm addig monokróm, amíg kétség nem fér hozzá.