CROSSTALK

Crosstalk Video Art Festival Budapest (6.)

Szeptember 13 és 15. között 6. kiadásával jelentkezik a nemzetközi Crosstalk Video Art Festival, két helyszínen: a Higgs Mezőben és a Toldi Moziban.

hivatalos nyitó est / official festival opening + party: 2013. szeptember 12. (csütörtök / Thursday) este 7 órakor a Higgs Mezőben
megnyitja / opening speech by: Tibor Várnagy
zenél / music by Easterndaze (CZ)

helyszín 1, / venue 1,: Higgs Mező / Higgs Field
A: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 11.
vetítési program: "versenyszekció+ meghívott alkotók"
screening program: international 'competition section' + invited videos from the last 3 years of global video production

Avishai Sivan / Boris Labbé / Christian Stahl / Fodor Enikő / Fazekas Edina / Guli Silberstein / Irena Ristic / Jean-Guillaume Bastien / Pabló Palazón / Jeymer Gamboa / Kis Judit / Komoróczky Tamás / Konstantinos Antonios Guotos / Koronczi Endre / Kostas Makrinos / Loong Wah / Marko Tadic / Moravszky Kata & Üveges Péter / Nina Kurtela / Csernatonyi Lukács László & Traub Viktória / Nemes Csaba / Gergely Nóra / Paul Turano / Ruszty László & Szabó Márk / Sandra Araújo / Szigeti G. Csongor / Szűcs Attila / Wei Ming Ho / Ye Mimi / Adamkó Dávid / Asztalos Zsolt / Sugár János / Dombovári Csongor / Gutema Dávid & Surányi Nóra / Szabó Amanda / Karsai Dániel / Lotte Geeven / Follárd Barbara / Gigi Scaria / Nagy Csilla / Harry van de Boosport / Farkas Imre / Dora Tomic / Kristina Maric / Igor & Iván Buharov / Alper Şen / Várnai Gyula / Antal Balázs / Simkó Beatrix / Pacsika Máté

...animációs, found footage, dokumentarista, experimentális, digitális trash, pop, staged, formalista, koncept, zenei klippes, absztrakt, layeres, flux, kollázsolt, loopolt, manipulált, talált, low és high tech, kézikamerás, ugróvágásos, stop motion technikás, super 8-ból digitalizált, vágott és vágatlan...

Idén a The Man Who Fell to Earth a fesztivál keretsztorija; az a film, amelyikben David Bowie 57 TV képernyőn nézi egyszerre a műsort. A dátum, vagyis a ’70-es évek már a galaktikus távolság messzeségében a TV-vel egyetemben (bár e téren várjuk ki az Apple fejlesztéseit), nézési szokásaink terén talán mégsem vettük fel rendesen a korszak diktálta ütemet. Bowie evolúciós változása arra is felhívja a figyelmet, hogy létjogosultsága van más attitűdöknek is a filmes narráció “elejétől a végéig” dramaturgiája mellett. A kortárs filmelméletben felelevenített vaudeville-jelenség ezért a multiplitás-szeretetért strófol, amennyiben a hatalmi harcokat és piacérdekeket kiszolgáló narratív filmen követ el puccsot. A ’90-es évektől térfoglalási igényeit megerősítő új média segítségére volt például az absztrakció poétikák megjelenésének, amik eddig kiszorultak a csapásirányból mind a mozikban mind a lakások katódsugaras készülékeiben. A digitális média műfaji határtámadásai mellett a világ legkülönbözőbb pontjairól beszerzett videóanyagok biztosítják az etnokulturális hozzáadott értéket.

A fesztiál évi egy alkalommal összegzi és mutatja be a videótermés legújabb trendjeit nemzetközi beágyazottsággal, a budapesti ifjúsági szubkultúra kiemelt helyszínein. A Crosstalk fesztivált 2008 és 2009-ben a Gödörben, 2010-ben a Merlinben, az utóbbi két évben a Gozsdu udvarban tartottuk. Idén először megvalósítjuk a művészmozikba való betörést is, így a Toldi Moziban a “hosszú”, az “archív” és a “külföldi” videószelekció várja közönségét. Az éves fesztiválmegjelenés mellett évközben a Video Presentation sorozattal tartjuk ébren az érdeklődést, amely alkalmakon külföldi és magyar videóművészek tevékenységét ismertetjük meg a közönséggel moderált beszélgetések és vetítések során. A videó műfaját népszerűsítő, egyben kritikai élű megismerését lehetővé tévő programok azokról a potenciálokról beszélnek, amelyet a film kevésbé tudott megvalósítani nagy költségvetésű, összehangolt csapatmunkát igénylő technikai szükségletei miatt. A videó mindazt a konvencionális kényszert képes levetni magáról, amit a forráshiány, a high tech felszerelés, a felső direktívák vagy a manipulatív médiakörnyezet jelentenek.

A Crosstalk Video Art Festival évente egyszer három napon keresztül futó videó- és médiaművészeti fesztivál: a digitális mozgóképpel foglalkozik, annak legújabb trendjeit összegzi nemzetközi akciórádusszal. A digitális mozgókép gyors kifutását és hipersebes váltásait a háttértechnika fejlesztései határozzák meg, illetve a médium alapvető demokratikus karaktere, ami lehetővé teszi az egyre szélesebb tömegek számára az azonnali képrögzítést és közvetítést. A nyitottság, nyilvánosság és demokratikusság hátulütője azonban a world wide weben hozzáférhető információ végeláthatatlansága, - amely korlátlan szabadsággal kínálja fel magát az olyan tevékenységnek, amelyet a szörfözés szó ír le, - és ebben túlságosan is megengedő a minőségi szűréssel. A videómegosztó portálokon közvetlenül hozzáférhető mozgóképes anyagokkal szemben a Crosstalk egy olyan platform kíván lenni, ami a felkészült szakértői gárda médiaismeretével és kritikai attitűdjével navigálja az újmédiában barangoló érdeklődőket.
A videó médiumát kiemelten fontosnak tartjuk a hazai programtérképen plusz a szűkebb képzőművészeti szcénában professzionálisan, ugyanakkor a fiatal szubkultúrák számára is hozzáférhető nyelven tárgyalni, hiszen erre ma hazánkban egy fórum se specializált. A Cinetrip a Vj Tornával vált világhírűvé, amely a partikultúra felé nyitotta ki a digitális alapú vizualitást, a high tech videóanyagokat a kreatív ipar szippantotta be, a szigorúan véve képzőművészeti céllal készült mogóképek pedig a múzeumok és a többség számára kevésbé látogatott white cube galériaterek elitista világához tartozók. A Crosstalk az infotainment hatásmechanizmusával, az urbánus, a képzőművészeti és a club&pub kultúrát ötvöző hibrid térben kíván szóhoz jutni és láttatni.
A mai globalizálódó tömegtársadalmakban egyre fontosabbakká válnak az olyan agentek, amik a különböző kulturájú, nációjú embercsoportok együttélését segítik különböző eszközökkel. A Crosstalk egy olyan fórum, amely a filmmel és a mozival rokon befogadási környezetben és képi nyelvvel, tehát ismerős ismeretlenként kívánja ezt a célt elérni. Különlegessége az a manipuláció mentes képi tartalom, amely a világ legkülönbözőbb pontjairól mutat be tartalmakat a médiavilág ideológiaterhes és felülről szabályozott működési és szelekciós elveitől mentesen.
A fesztivál struktúrája a nyitott pályáztatás, tehát kvalifikáció nélkül adhat be bárki videómunkát az időkorlát és a technikai feltételek betartásával. A beérkező többszáz videót hagyományosan egy 4 tagú zsűri válogatja ki, amely munkák a fesztivál időtartama alatt folyamatosan láthatóak. A vetítés egymás környezetében elhelyezett vásznakon történik párhuzamosan, lehetővé téve egy olyan befogadói viselkedést, amely a cirkulálásra, hosszabb időtöltésre számít. A mozi környezettel ellentétben, - ahol minden információ egy vászonról jön és a néző passzív szerepbe kényszerül a rögzített testhelyzet és a kommunikáció korlátozása révén - a fesztivál a párhuzamos felületekkel és a mozgás, váltás, visszatérés, újranézés módozatait is belekalkulálja a nézési folyamatba, vagyis azt a folyamatos képet közvetíti, ami a minket körülvevő médiatársadalom legigazibb sajátja. Hasonlóan érezhetjük magunkat ebben a vetítési környezetben, mint David Bowie az A man who fell to earth egyik jelenetében, ahol 57 TV képernyőt néz egyszerre, nálunk azonban a vibráló katódsugarak homogenizáló mezejében a tartalmi kifejezés súlya se vész el.
A fesztivál kísérőprogramjaival - workshopok, panelbeszélgetések, előadások, viták - olyan kritikai és tudatos attitűd kifejlesztéséhez segít hozzá, amely a médiafogyasztás know-how- jában igazít el egyedülálló módon, a szórakoztatás melletti implicit pedagogikussággal. A megváltozott médiakörnyezetre a hagyományos oktatási intézmények rigid tananyagaikkal és konzervatív szemléletű tartalmi és formai szelekcióikkal eddig még nem voltak képesek reagálni, amire mi a fesztivál keretein belül érvényes állításokat kívánunk tenni.

USA / Izrael / Németország / Magyarország / Egyesült Királyság / Franciaország / Taiwan / Horvátország / Spanyolország / Argentína / Malajzia / Portugália / Görögország / Szlovákia / Szerbia / Kanada

Helyszínek:
1, Higgs Mező: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 11.
2, Toldi Mozi: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Időpontok:
2013. szeptember 12: nyitóest
2013. szeptember 13-15: vetítések

Web:
www.crosstalkvideoartfestival.com

Közösségi:
www.facebook.com/crosstalkvideoartfestival