Dead souls

Szűcs Attila, az idén a Munkácsy díjat nyert festőművész Holt lelkek című kiállítása április 15-től tekinthető meg az acb galériában. Szűcs közel kétéves szünet után jelentkezik önálló tárlattal, amelyen több, mint 40, Magyarországon még ki nem állított alkotása lesz megtekinthető. A média világából (képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból) kiemelt és radikálisan átdolgozott képek szereplői között a 20. század néhány meghatározó figurája, így Nikola Tesla, Buster Keaton és Adolf Hitler is felismerhető.

A képek szenvtelenül mutatják be szereplőiket, nem nyújtanak útmutatást arra nézve, hogy a művész részvéttel fordul feléjük vagy kritikai éllel ábrázolja őket. Sturcz János művészettörténész szerint Szűcs "festményein a XX.századi művészet legkülönbözőbb tapasztalatai, reminiszcenciái kavarognak és egyesülnek valamilyen egyszerre finoman nosztalgikus, szentimentális, ugyanakkor (...) a nagy művek melankóliáját és egységét is megidéző, megnyugtatóan harmonikus stílusban".

A kiállítás megnyitóját követően, 21.00 órakor a Kuplungban videó-vetítésekre kerül sor: Szűcs Attila The last sentence című animációs rövidfilmje mellett bemutatjuk a Filmpositive által készített videoklipet, amelyben a Holt lelkek című kiállítást dr. György Péter esztéta elemzi.

A kiállítás megnyitója április 14-én 19.00-kor lesz az acb Kortárs Művészeti Galériában (Budapest, VI. ker., Király u. 76.)

A kiállítás megtekinthető: április 15 - május 13., kedd-péntek 14.00-18.00

 

 

LITERA

NÉPSZABADSÁG