ÉLŐ LELKEK

Népszabadság, Pais Horváth Szilvi, 2005. június 13.

Az 1967-ben született Szűcs Attila generációjának és a kortárs magyar festészetnek egyik legismertebb, a hazai és a külföldi kritika által is méltatott alakja. Los Angeles-i, római és berlini ösztöndíjak elnyerése mellett művészetének elismerését fejez ki az is, hogy festményeit számos külföldi és hazai múzeum, valamint magángyűjtemény tekintheti magáénak. Alkotásai láthatók a Neue Galerie am Landesmuseum Joanneumban (Graz, Ausztria), és a frissen nyílt budapesti Ludwig Múzeum nyitókiállításán, a Művészetek Palotájában. Két év utáni első nagytárlatát az acb Galéria mutatta be 2005 áprilisában.

Gyermek nélküli, kihalt játszótereken
A tárlaton látható közel negyven vászna az elmúlt évek munkái, témájukat egytől-egyig a média világából, képeslapokból, magazinokból, filmekből és a televízióból merítik. A radikálisan átdolgozott képeken napozók, akik a napsugarak helyett UV-sugárzás alatt fekszenek, környezet nélküli ház és egy tábla, őzbak az úttesten, a közlekedő, száguldó autók fényében, gyermek nélküli, kihalt játszóterek tűnnek fel. Szereplői között a 20. század történelmének alakjai és meghatározó figurái, mint az egyenáramról alkotott elgondolásairól elhíresült tudós, Nikola Tesla, vagy a némafilmek burleszksztárja, Buster Keaton is felismerhetőek. Szűcs Attila élő lelkei a Thököly utca 36-os számú házának padlásán június 24-ig, hétköznapokon 14.00-18.00 között láthatóak.

A szezon az Irokézben július 16-án a Bartók Fesztivál keretében fiatal képzőművészek kiállításával folytatódik. A kortárs zenei programsorozat ideje alatt a helyszínen Dresch-koncert és multimédiás performance is vár. Augusztusra pedig gyermekprogramokat, gyerekrajz-pályázatot és kiállítást is terveznek.